February 9, 2023

Gjykata Speciale që nga fillimi u kundërshtua nga individë e grupacione të ndryshme politike dhe jo vetëm.Edhe pas themelimit të saj, në vazhdimësi kjo gjykatë është quajtur e padrejtë dhe një-etnike.Megjithatë, kryetarja e Gjykatës Speciale, Trendafilova, thotë se Dhomat e Specializuara dhe ZPS janë dy organe të pavarura nga njëra-tjetra dhe se nuk pajtohet me deklarimet në Kosovë se kjo gjykatë është një etnike.Gjykata Speciale tashmë ka dënuar me burgim dy ish-krerët e Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj.

Ata akuzohen se u angazhuan kundër administrimit të drejtësisë duke nxjerrë dokumente konfidenciale dhe emra dëshmitaresh.Megjithatë, ende nuk është zbardhur prejardhja e dokumenteve dhe kush i dërgoi ato në zyrat e OVL-UÇK.E për këtë temë, kryetarja e gjykatës u referohet vetëm deklarimeve publike të Prokurorit të Specializuar.Lidhur me rastin kundër Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit, kryetarja e Gjykatës Speciale thotë se është tejet voluminoz.

Megjithatë, pritshmëri e saj janë që në fund të këtij viti të fillojë gjykimi.Gjatë konferencave mbi ecurinë e çështjes, avokatët e ish-krerëve të UÇK-së kanë adresuar kritika në adresë të ZPS-së se e njëjta nuk po i nxjerr provat shfajësuese.Mirëpo, këto prova sipas kryetarës së gjykatës duhet te jepen sa më shpejtë që të jetë e mundur.Gjykata Speciale u themelua nga Kuvendi i Kosovës por vepron në Hagë të Holandës, me gjyqtarë e prokurorë ndërkombëtarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *