Delegacioni nga Kosova në SHBA/ Javën e ardhshme do jetë në selinë e OKB-së

Delegacioni nga Kosova në SHBA/ Javën e ardhshme do jetë në selinë e OKB-së

Liderët botërorë rikthehen në OKB me fokus në pandemi dhe klimë në Sesionin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB -së, i 76 -ti me radhë që ka filluar punimet e veta më 14 shtator.

Kurse 22 shtatori është dita e parë e debateve të drejtuesve në nivel të lartë, përfshirë këtu edhe Shqipërinë si anëtare e OKB-së.

Gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch nga burimet diplomatike ka mësuar se edhe një delegacion nga Kosova gjatë javës së ardhshme do të gjendet në selinë e Kombeve të Bashkuara në Neë York, ku po mbahen punimet e sesionit të 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së

Maldivian Abdulla Shahid u zgjodh President të sesionit të 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Asambleja përfundon më 27 shtator.

Sesioni i Asamblesë së përgjithshme do mbledh për një javë ditë koke me koke kreret OKB-së, NATO-s BE-së dhe te vendeve botërore.

Tema do jetë: “Bazuar në shpresën për të forcuar elasticitetin në mënyrë që të shëroheni nga Covid-19, të rindërtoni në mënyrë të qëndrueshme, të plotësoni nevojat e planetit, të respektoni të drejtat e njeriut dhe të rigjallëroni Kombet e Bashkuara”.

Presidenca bëri të ditur ditë më parë se pas vizitës në Gjermani i lë vend vizitës në Osmanit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Osmaini dhe Gërvalla kanë arritur në Neë York.

Gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch nga burimet diplomatike ka mësuar se edhe një delegacion nga Kosova gjatë javës së ardhshme do të gjendet në selinë e Kombeve të Bashkuara në Neë York, ku po mbahen punimet e sesionit të 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme te OKB-së . Mesohet se ne OKB delegacioni kosovar do pritet të zhvillojnë një aktivitet të dendur politik dhe diplomatik nga takime të shumta me përfaqësues, vendeve anëtare të OKB-së duke filluar me delegacion amerikanë, gjermanë, britanike, Turqisë… etj.

Java e nivelit të lartë të Asamblesë së re të Përgjithshme zhvillohet nga 20 deri në 24 shtator. Ndërsa vitin e kaluar kjo ngjarje u zhvillua tërësisht në internet për shkak të pandemisë, këtë vit disa takime do të mbahen përsëri në vend.

Me gjithë lehtësimin e masave, java e nivelit të lartë nuk do të zhvillohet në rrethana “normale”. Një numër i madh i ngjarjeve do të mbajnë në formë hibride dhe disa do të mbajnë ekskluzivisht në internet. Pjesëmarrja e tyre do të marrë marrë formularin e deklaratave të para-regjistruara video ose paraqitjen e drejtësisë në platformën e konferencave online.

Presidenti zviceran Guy Parmelin dhe këshilltari federal Ignazio Cassis do të përfaqësojnë Zvicrën në hapjen e javës së nivelit të lartë të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork në fund të shtatorit. Edicioni i këtij viti gjithashtu do t’i nënshtrohet kufizimeve për shkak të pandemisë.

Këshilli Federal ka vendosur përparësitë për Asamblenë e Përgjithshme të OKB -së këtë verë. Në takimin e tij më 17 shtator 2021, ai u informua në lidhje me konsultimin e komiteteve të politikës së jashtme (EPC). Këto kanë të bëjnë me kandidaturën e Zvicrës për Këshillin e Sigurimit të OKB-së, zhvillimin e qëndrueshëm, kontrollin e efekteve të pandemisë COVID-19, si dhe proceset e OKB-së në sigurinë kibernetike dhe krimin kibernetik.