Do habiteni nga ky vend/ Më i çuditshëm në botë, aty uji është në ngjyrë të gjelbërt

Do habiteni nga ky vend/ Më i çuditshëm në botë, aty uji është në ngjyrë të gjelbërt

Brenda zonës vullkanike të Zelandës së Re të Tauapo është Pellgu i Liqenit të Djallit, i njohur për ngjyrën e tij të gjelbër.

Ai mori ngjyrën e tij specifike për shkak të kombinimit të gazit të sulfurit të hidrogjenit dhe acidit folik. Shumë e përshkruajnë erën e Pishinës së Djallit si erën e ujërave të zeza ose vezëve të ka lbura. Duket se për shkak të gjërave të mësipërme, Pishina e Djallit është emri ideal për këtë vendndodhje.

Wai-O-Tapu, ku ndodhet liqeni në fjalë, është një zonë gjeotermale në zonën vullkanike të Taupo.

Ajo u formua 230,000 vjet më parë gjatë një shp ërthimi m asiv. Vetëm një pjesë e vogël e sipërfaqes prej 18 kilometrash katrorë është në dispozicion të vizitorëve. Uji i mbinxehur, i cili mund të arrijë 300 gradë, shpërndan mineralet nga gurët, të cilët më pas avullojnë.

Sigurisht, uji nuk është i sigurt për not. Në fakt, acidi mund të djegë lëkurën. Megjithë emrin e saj të çuditshëm dhe përshkrimin pothuajse të frikshëm të energjisë gjeotermale, kjo pjesë e Zelandës së Re është një atraksion i preferuar turistik për familjet që duan t’u tregojnë fëmijëve se sa e çuditshme mund të duket natyra.